Tenk deg et område der du har mulighet til å sperre mulige kunder inne i minst en time, ofte mye lenger. Der de verken skal hit eller dit, kun vente. Og liker folk venting? Overhodet ikke – og venting kan selvsagt kompenseres med å handle. En slik mulighet har alle utsalgene som befinner seg på vår hovedflyplass.
Og Gardermoen står ikke tilbake for noe som helst slags kjøpesenter i Norge. Her er det ikke bare mat i alle tenkelige varianter, men også bredt utvalg i klær, parfyme, bøker osv. Alt man trenger for å få tiden til å gå raskere.
En skjorte, en parfyme, kaffe og en matbit – og du har fort brukt en tusenlapp. Sjansen for å bruke penger på Gardermoen er skyhøy. Jeg tror heller ikke folk planlegger i utgangspunktet shopping på Gardermoen, så veldig mye av det som blir kjøpt der, er neppe veldig nødvendig.
Så neste gang du drar, sett deg noen mål. Hvor langt kan du gå for å begrense shopping? Det viktige blir å tenke gjennom en plan for å fylle dødtiden. Det er den som gjør at shopping blir et tema, eller rettere sagt, fraværet av en plan. Si også til deg selv at du ikke har noe spesielt du mangler eller nødvendigvis trenger å handle akkurat på Gardermoen og bare fordi du tilfeldigvis er der siden du skal ut og fly.
Sørg for å komme til flyplassen ferdig spist. Mat på Gardermoen er dyrt. Det er ikke ulovlig å ta med en liten matpakke, dog må drikke kjøpes innenfor sikkerhetskontrollen. Da kan det raskt være greiest med litt flaskevann eller en kaffe-to-go fra en av kioskene. Setter du deg i en av kafeene går taksameteret raskt!
Om du vil nyte pub eller kafe, nøy deg med en kopp svart kaffe. Alle latter og mineralvann dobler raskt prisen. Kaffe får du ofte med påfyll også.
Tid. Med en smarttelefon kommer du deg raskt på det trådløse gratisnettverket. Kos deg på You-tube eller lytt til musikk om du har. Les nettaviser. Vil du lese noe håndfast, ta med en god bok eller les gratismagasin. Flyplassen gir ut et egen magasin som står ved gatene.

Husk at alle vil selge deg noe. Alle vil ha pengene dine. Husk da at det er det du som er sjefen! Vis dem at du har andre gleder enn å svi av pengene dine når du venter på fly.