Med kun timer igjen til den såkalte «svarte» fredagen, er det så absolutt et par ting man kan dvele ved før man lar bankkortet få kjørt seg.

Jeg ramser opp:

1. Tilbud og salg vil alltid dukke opp, også på andre dager enn 25.11. Med dette mener jeg vel rett og slett og si at denne fredagen ikke er den eneste man kan gjøre et godt kjøp på. Og hvorfor skulle man ikke bruke akkurat denne dagen til å svi av penger? Jo, se neste punkt.

2. Har du sjekket behovet? De færreste venter i ukevis på denne fredagen. Folk flest husker sjelden på denne dagen i 11 av årets 12 måneder, så at store behov skulle melde seg på kort varsel er tvilsomt. At du på 3 ukers varsel skulle få nytte av en ny flatskjerm er ikke sikkert. Men at du kan få lyst på den på 3 uker, er selvsagt mulig.

3. Den billigste måten å forholde seg til denne dagen, er rett og slett å ikke kjøpe noe som helst. At man gjør et godt kjøp på noe man ikke trenger eller har fra før, er overhodet ikke et godt kjøp. At mye som nesten er nytt kan kjøpes pent brukt er langt på vei tilfellet.

4. Har du råd? Julelønna har ikke kommet på konto ennå, og for mange med lønn rundt den 10., er det allerede blitt slunkent på kontoen. Forbruket i desember blir også høyt for mange – for 25.11., er for mange for tidlig for julegaver – de færreste har laget den listen ennå. Løsningen kan ikke kalles løsning, men en felle; kredittkort. Og det bringer oss til punkt 5.

5. Black Friday-handel med kredittkort er i hvert fall intet godt kjøp. En flatskjerm på kredittkort for 8000 kroner over 18 måneder blir nesten 1500 kroner dyrere med renter. Da er det bedre å heller vente til et annet godt tilbud ellers i året, når du har pengene oppspart og du har gjort en grundig behovsanalyse.

Er du derimot en av dem som har hatt denne fredagen i tankene noen måneder, har sjekket priser og fulgt med på noen produkter du kunne ønske deg – og rustet økonomien for formålet, vel da kan Black Friday være en god anledning. Hvis ikke kan det som sagt være lurt å la bankkortet få hvile denne dagen….