Av og til, når jeg møter kjente jeg ikke har sett på en stund, og etter hvert forteller dem at jeg har gjort store endringer i måten jeg lever på, forklarer jeg gjerne et viktig faktum som utgjorde vendepunktet. Selv om det ikke skjedde over natta, så konkluderer jeg gjerne i ettertid når jeg sier som så;

livet mitt tok en helt ny vending til det vesentlige bedre, i det jeg forstod at jeg selv var sjefen i eget liv

Jeg innbiller meg at jeg kan ha nevnt noe lignende i tidligere innlegg, men jeg synes fortsatt det er viktig å poengtere det. I det jeg satt meg selv i førerstolen og faktisk begynte å styre livet mitt, først da startet de store og positive endringene. Men jeg sier også flere ting til de jeg snakker med, et annet viktig faktum jeg understreker er følgende;

det er ikke alltid forandring fører til noe bedre, men noe bedre følger alltid av en forandring

Slik sett ble jeg bevisst på det gamle matraet om at

hvis du alltid gjør det du alltid har gjort, vil du alltid få det du alltid har fått

Hvis man skal endre livet sitt til noe bedre må man altså ta styring, og man må finne noen nye kurser. Det kan medføre en del prøving og feiling, men likevel er det alltid en annen kurs som kan forbedre dagens situasjon. For å få en hjelpende hånd, er det to ting man bør ta i betraktning,

egen erfaring, og ikke minst andres erfaring

kjenner du noen som har lykkes med livet eller lykkes med en endring i måten og leve på – vel, undersøk saken nøye. Kanskje trenger du ikke lete etter gode måter å endre deg på, kanskje holder det å spørre. Uansett, når veien til en endring er påbegynt kan man fort forberede seg på følgende:

en endring drar gjerne med flere og andre endringer

Det er i hvert fall min erfaring. Det er plenty med områder i livet man kan fokusere på for å oppnå en forbedring. Denne bloggen handler mye om økonomi, men det trenger ikke være det eneste. Forhold til familie og venner, arbeid og arbeidskolleger, hvordan bruke fritid, kosthold, kompetanse – listen er kjempelang.

Så hvor skal man starte da? Nei, si det – kanskje man skal svare med et spørsmål; hvor trykker skoen? I Luksusfellen på TV3 trykker skoen veldig på pengeboka. Oppskriften er alltid den samme; bevisstgjøring og endring må til. I tillegg må endringen stabiliseres og ende opp som varig vaneendring (denne delen handler programmet lite om, men det er å håpe at de fleste som har fått hjelp ikke har sprukket).

Så når du spør deg selv, om du faktisk styrer livet ditt – så er det viktig at du tenker gjennom alt dette. Er jeg fornøyd med situasjonen jeg er i? Gir livet mening og motivasjon? Hvem bestemmer hva jeg skal gjøre i løpet av en dag, en kveld, en helg, en ferie? Alle disse tingene kan gi svar på hvem som styrer og hvordan det styres!