Jeg er sikkert ikke alene om å lese nettaviser på mobilen når jeg ligger i senga en tidlig morgen. På en søndag som i dag, så har heller ikke noe spesielt krav om å komme seg opp til en viss tid, så man får tid til å sveipe innom de sidene man ønsker.

Så i dag bet jeg meg merke i en reportasje om en familiemann som hadde fått sykdommen ALS. Og av alle mulige sykdommer man kan komme på, er vel denne en av dem i det virkelig meningsløse kategorien. Det skal jeg forsåvidt ikke gå så mye mer inn på, men jeg kom egentlig til tenke på hvor utrolig heldig jeg selv er – som – enn så lenge, har ALS og svært andre problemer i livet på svært lang avstand.

At jeg faktisk skriver denne bloggen er jo en av effektene av et sorgløst liv – et liv der sekundære hverdagsproblemer som for eksempel økonomi kan få stå i sentrum. Og der endringer faktisk er mulig for de fleste, skjønt betinget at man har en jobb, kanskje en utdannelse og ikke minst en helse, ja, rett og slett en tilværelse, som gjør endringer mulig.

For når jeg leser om folk med ALS, eller folk i situasjoner der livet er svært utfordrende, og valg av mobilabonnement eller rente på innskuddskontoer er langt, langt, ned på lista, så tenker jeg da på hvor ufattelig privilegert jeg er. At jeg kan la meg rive med at disse små detaljene i livet og dvele i vei om disse. At det ikke er verre enn som så.

Likevel skal man ikke underslå alvoret i økonomi og effekten det kan ha på et liv – men som sagt, med en del betingelser på plass, er økonomiske utsikter noe man kan betraktelig forbedre gjennom bedret  holdning og nye kunnskaper.

Likevel, og dette blir en forslitt klisjé; pass på i alle bestrebelser for å få kontroll på hverdagsproblemene, og med all frustrasjon og klaging på ting som ikke fungerer rundt oss – tross alt, har de fleste av oss de aller beste forutsetninger til å takle problemene – og de bør løses ved en ikke liten andel av takknemlighet. Å ha mulighet til å utnytte hver dag, uten hindringer – det er en gave som både bør utløse motivasjon, men også forpliktelse. Motivasjon til å yte, og forpliktelse til å utnytte.