Forførende overskrift, ikke sant?

Men hva er nå 1 million kroner? Tja, i løpet av 5 år, med en snittrente på 2% omtrent 15800 kroner per måned. Med andre ord, klarer du å gå med «overskudd» med dette beløpet er en million på konto innen ikke alt for lang rekkevidde.

Problem? Ja, for de fleste går ikke med så stort overskudd. Noen går akkurat i null, og som kjent går mange i minus. Men det heller er ikke tilfelle. Mange har nemlig mulighet til å gå med saftig pluss. Men som alt annet i livet, er også dette et valg.

Når man velger å låne alt man kan få både til bolig og bil, og når campingferie og telt utgår til fordel for hytte og Florida-tur, vel da går det rett og slett ikke an. Undersøkelser viser at folk flest øker forbruket sitt i samsvar med lønnsøkning og muligheter for øvrig til mer penger. Slik sett vil enhver mulighet til å øke «overskuddet» forsvinne og over 15000 i månedlig sparing vil høres vanvittig ut.

Jeg tror det er vanskelig både med pose, sekk og gratis lunsj.

Velger du det ene, blokkeres i stor grad det andre. Å spare en million kroner er ikke umulig, men det er valgfritt å gjøre det umulig. Får du 30000 kroner utbetalt, er altså trikset om du klarer å leve på halvparten. Kanskje høres det vanskelig ut, men umulig det er det ikke.

De som virkelig ønsker å spare opp penger, og ser på en million som et interessant mål, må ta opp kampen med denne utfordringen. Som det er sagt en million (!) ganger handler alt om differansen du kan klare å skape mellom inntekter og utgifter. Ettersom begge deler kan reguleres med ulike tiltak, er det fullt mulig å endre differansen.

Inntekter kan økes, og utgifter kan kuttes. Jeg er glad i «dobbel-effekt»-tiltak; kan du erstatte en kostnadskrevende aktivitet med en inntektsbringende aktivitet? Selv har jeg droppet helgefest med helgejobbing, med stor suksess. Differansen mellom å svi av 1500 og tjene 1500 kroner er som kjent 3000 kroner. Vips, så er månedsbeløpet ditt nede i 12000. Har du et billån på 6000 kroner per måned? Kanskje du kan være like fornøyd med en bil til 3000 kroner per måned? Vips, så er månedssparebeløpet ditt 9000 kroner. Det var bare et par forslag. Kanskje har du andre eller flere selv? Fortsatt 9K sier du; vel, men langt mindre enn 15K. Kanskje du uansett kunne klart å spare 5000 per måned; vel da er differansen ikke mer enn 4000! Noen timer overtid på jobben i uka, vel så er du farlig nær!

Joda, jeg forstår at dette ikke gjelder for alle. Men å spare en million er heller ikke aktuelt for alle. Men det finnes også andre alternativer. Du kan spare til en halv, eller en kvart. 250K på bok er det heller ikke mange som har. Starte der går også fint; under 4K per måned det!

Penger er ikke alt her i verden. Men i vårt kapitalistiske samfunn representerer det to fine egenskaper; frihet og trygghet. Vel verdt å plukke med seg!