Så er påsken over oss igjen, og i fjor lanserte jeg i den forbindelse mine 9 pengevettregler. Jeg fikk den gangen en del innspill, og har tillatt meg å lage en 2017-versjon av listen.

Bud 1 er endret til justering av forbruk framfor inntekt er det viktige. Man har tross alt bedre påvirkningskraft på forbruket enn på inntekten, siden ny jobb eller overtidstimer ikke nødvendigvis er tilgjengelig så lett.

Bud 5 omfatter i tillegg til boligformål, studielån. Jeg har venner som har klart seg uten, men jeg ser at det er i spesielle tilfeller – så for de fleste vil vel studietiden bli vel tøff uten en hjelpende hånd fra Lånekassen.

Ellers fikk jeg innspill på «penger spart, er penger tjent»-budet. Selvsagt kan dette diskuteres, ettersom ingen aldri tjener noe på å bruke penger, uansett hvor godt tilbud de har slått til på. Men pengevett eller ikke, noe må vi alle kjøpe på ett eller annet tidspunkt, og i slike øyeblikk vil all besparelse på innkjøp påvirke bunnlinja vår. Så jeg mener budet forsatt står seg på lista.

Her er mine 9 oppdaterte pengevettrelger:

  • Sørg for at forbruket ditt ikke er større enn inntekten
  • Lytt, lær og bli inspirert av folk med sunn økonomi
  • Tenk før du bruker, unngå impulshandling
  • Kredittkort løser sjelden økonomiske problemer
  • Begrens låneformål til bolig og studielån
  • Vær rustet mot akutte utgifter, bygg buffer
  • Penger spart, kan godt betraktes som penger tjent
  • Ta vare på helsen din, den sørger for jobb og inntekt
  • Gled deg over formuesøkning og kos deg kun med oppsparte midler
Syns du jeg har fått med de viktigste i år? Kan jeg fortsatt ha glemt noen? Kom gjerne med en kommentar!