Vår i lufta, en lys tid foran oss – en fin tid for å adoptere nye vaner! Søker du på «habits of the rich» på nettet, finner du flere sider med mange varianter av gode vaner. Selvsagt sier jeg ikke at man ikke kan ha gode vaner om man ikke er rik, men det er en kjensgjerning at folk som har hatt suksess med penger gjør ting litt annerledes enn de som lever fra lønningsdag til lønningsdag.

Jeg har samlet et knippe gode vaner som jeg mener er bidrar til personlig utvikling og vil presentere 11 gode vaner du kan adoptere i tiden som kommer. Her kommer vane 4, 5 og 6.

#4 Sett deg mål og legg en plan

Det er mange mål og mange planer man kan sette seg og lage. Selv liker jeg å sette meg økonomiske mål. Det som er fint med å ha en plan er at man hele tiden kan sjekke av status og om man holder seg innenfor sitt eget budsjett. Slik lærer man seg å kjenne når det gjelder penger. Imidlertid kan man sette seg mål om mye annet. I starten kan bare målet om å endre vaner være gode nok. Sette seg mål om å stå opp en time tidligere om morgenen kan være et mål. Å kutte ned på sukkerpålegg kan være et annet mål. Få gjerne målene og planen ned på et ark, slik at du kan ta dem fram og gjøre opp status etter hvert.

#5 Tenk på deg selv som et produkt du vil forbedre

Man skal være fornøyd med seg selv og godta slik man er – sier mange med rette. Men tenk om man likevel kan forbedre seg? Hva om man ikke godtar at man er i dårlig form? Eller synes en del vaner er unødvendig? Hvordan vil du beskrive deg selv utenfra? Hva tror du folk mener om deg når du ikke er tilstede? Noen bryr seg selvsagt ikke, men er det ikke bedre å gjøre noen endringer? Jeg liker å tenke at folk skal forbinde meg med positive egenskaper. Men det betyr også at jeg må utstråle slike egenskaper. At jeg er blid, hjelpsom, interessert, snakker fornuftig – alt dette gir folk inntrykk.

#6 Steng ute negative påvirkninger

Av og til kommer jeg over venner på Facebook som jeg lurer på hvorfor jeg er venner med. De har svært ulike interesser fra meg og legger ut meldinger og statuser deretter. Det kan være en del negative holdninger til ting jeg selv setter pris på – og det er jo vel og greit. Men det er jo et valg om jeg skal orke å se og høre alt det hele tiden – så jeg må innrømme at jeg av og til sletter eller stopper oppdateringen på slike mennesker. Men ikke fordi jeg misliker folk med andre meninger, men rett og slett fordi det er deilig å få slippe. Ellers mener jeg generelt nyheter og samfunnsengasjement er viktig, men at det er grenser for hvor mye krig og elendighet man trenger å se. Ofte kan tekst-tv være like greit. Korte oppdateringer uten bilder og lyd.