Vår i lufta, en lys tid foran oss – en fin tid for å adoptere nye vaner! Søker du på «habits of the rich» på nettet, finner du flere sider med mange varianter av gode vaner. Selvsagt sier jeg ikke at man ikke kan ha gode vaner om man ikke er rik, men det er en kjensgjerning at folk som har hatt suksess med penger gjør ting litt annerledes enn de som lever fra lønningsdag til lønningsdag.

Jeg har samlet et knippe gode vaner som jeg mener er bidrar til personlig utvikling og vil presentere 11 gode vaner du kan adoptere i tiden som kommer. Jeg presenterer de tre første i dag.

#1  Ta deg av og til tid til å gjøre opp status for livet ditt

Det høres ganske dramatisk ut, men likevel. Ta penn og papir og noter litt mens du tenker. Gå fra fortid, via nåtid til framtid. Hva er jeg stolt av i livet mitt, hva har jeg lykkes med. Ta med negative sider. Se på disse i lys av måten du har levd. Er det tilfeldig eller er det et mønster? Hvorfor har de positive tingene skjedd, hvorfor har de negative tingene skjedd. Hva gjorde at ting endret seg. Og hva med i dag. Er du fornøyd med livet ditt i dag. Gleder du deg like mye til alle dagene? Og hvor vil du hen framover? Hvor mange år vil du fortsette som du gjør? Har du noen ønsker eller drømmer?

Alle disse spørsmålene kan si noe om hva du kan endre på framover i livet.

#2  Lag en ny dagsrytme og stå tidlig opp om morgenen.

Per Olaf Lundteigen sa en gang at landet burde styres av folk som står tidlig opp om morgenen. Uten å mene noe om hans politiske ståsted, synes jeg han peker mot et poeng. For i min verden er det gjerne slik at folk som er tidlig oppe gjerne bli betraktet som litt ivrig, litt engasjert, som har noe på gang, og som ikke kan vente med å sette i verk planer. De har forpliktelser og oppgaver som venter og som ikke kan utsettes. I motsatt ende har du folk som hater å stå opp og som ville ha betalt dyrt for hvert minutt ekstra i senga. Selv om ikke dagsrytmen din sier alt om deg, er det konstatert at folk som står tidlig opp om morgenen har større suksess i livet enn de som ikke gjør det.

#3  Legg om kostholdet ditt

Hele min livsendringsreise startet med kostholdsendring. Det tar imidlertid litt tid å forklare alle aspekter ved kosthold, men et par faktum vil jeg nevne. Vi alle lever i en kropp som har vært uforandret i 200000 år. I store deler av denne tiden har mennesket tilpasset seg et kosthold basert på jeger og sanker-virksomhet. Slikt kosthold er protein og fettrikt, og lite karbohydratholdig.

I dag er hele greia omvendt. Maten er lite naturlig og drivstoffet er satt sammen på motsatt måte, med mye karbohydrater og ditto mindre av det andre. Alt mens kroppen fortsatt er tilpasset det opprinnelige drivstoffet. Slikt må selvsagt gå galt, og det gjør det. Vektproblemer og livsstilsykdommer er konsekvensene, og videre gir dette dårlig helse både fysisk og psykisk, som igjen rammer evnen til å leve et godt liv.

Jeg understreker at dette er slik jeg forstår kosthold ut fra alt jeg har lest og erfart på egenhånd. Et tips er for eksempel å ta for seg bøker av Fedon Lindberg.