Vår i lufta, en lys tid foran oss – en fin tid for å adoptere nye vaner! Søker du på «habits of the rich» på nettet, finner du flere sider med mange varianter av gode vaner. Selvsagt sier jeg ikke at man ikke kan ha gode vaner om man ikke er rik, men det er en kjensgjerning at folk som har hatt suksess med penger gjør ting litt annerledes enn de som lever fra lønningsdag til lønningsdag.

Jeg har samlet et knippe gode vaner som jeg mener er bidrar til personlig utvikling og vil presentere 11 gode vaner du kan adoptere i tiden som kommer. Her er de 3 siste vanene.

#9 Det beste i livet er faktisk gratis

Frir man seg fra fasadejaget, vil man muligens se litt bedre at svært mye av gode opplevelser er gratis eller i det minste ganske billig. Å lese en bok, gå en tur, snakke med familien, besøke en venn, lær noe nytt; alt dette er fornuftig investering av tid; og det beste av alt, det koster ingen ting.

#10 Se om du kan lære deg noe nytt

For ikke så lenge siden måtte jeg lære meg å håndtere en symaskin; og det var faktisk gøy å lære noe nytt. Ikke nok med at jeg teknisk får stilt den inn og klargjort den, men det at man da faktisk kan starte å skape noe, er minst like morsomt. Og har man først lært det, så sitter det brukbart. Men det viktigste var at det var gøy og at det var nyttig. Og har man lært på den måten, vel da er det god utnytting av tiden.

#11 Bruk nettet og skjermen til å lære eller bli inspirert

Denne ligner foregående, men en vesentlig forskjell; her snakker jeg om å erstatte brukt tid, ikke fylle ledig tid. For mange bruker mye av døgnet foran skjermer; og da er spørsmålet – hva får du igjen for det? Er livet så kjedelig at man trenger timer med underholdning hver dag? Jeg tror ikke det, men det kan virke sånn. Både på nett og skjerm finnes det lærerike dokumentarer, seminarer, foredrag som kan være minst like interessante og spennende som rene underholdningsprogrammer. Som Jim Rohn sier; “Don’t just read the easy stuff. You may be entertained by it, but you will never grow from it.”