De siste årene har jeg vært Iphonebruker, jeg antar det nå har vært siden 2011, og jeg har da vært innom Iphone 4 og nå er det 5S som gjelder – den har jeg hatt siden høsten 2014.

Imidlertid kjenner jeg litt på alderen på 5S’en. Med bare 16GB internminne maser den stadig om fullt minne og jeg tar meg selv i å tømme bildearkivet etc. oftere enn jeg har lyst – så det er vel først og fremst på dette området jeg kjenner begrensninger – ellers føles batteriet ut som å være slitt – mye ladding – og jeg føler på tempoet ikke alltid er på topp når den er i bruk. Litt treig rett og slett.

Så det ligger an til ett bytte. Tradisjonelt har jeg alltid tatt til orde for å kjøpe telefon kontant og dermed kunne velge rimelige abonnement selv. Imidlertid har jeg også tatt til orde for å alltid revurdere oppfatninger – også i dette tilfelle. Kort fortalt handler nykjøpet om en Iphone SE, altså en Iphone 6 stappet inn i Iphone 5-formatet, noe jeg foretrekker, ettersom dette er et format som appellerer til meg.

Første tanke var altså å kjøpe telefon kontant. Her ligger tilbud på 32GB utgaven av Iphone SE på 3280,- hos de største tilbyderne. Med en slik kan jeg videreføre dagens telefonabonnement, dvs. Komplett sitt Maxiflex (12GB data) til 379,- per måned.

Med en slik løsning vil første årskostnad (forutsatt at abonnementet beholdes) på 3280,- + 379kr * 12. Totalt 7828 kroner.

Tanke nummer to handlet om alternativet – å gå for et abonnementsbytte og kjøpe telefon i samme slengen – et valg som ofte fristes med gode rabatter. Her gikk jeg innom Telia, ettersom de har et utsalg i byen jeg bor. De kunne friste med følgende tilbud; mot binding 12 måneder går telefonen for 1199, men da er jeg stuck med 12 måneder til en snittpris på 474. Totalt blir prisen likevel kun 6887, nesten 1000 kroner billigere!

Vurderinger:

Fordeler ved et bytte er åpenbare. At telefonen er ny er den største. Men hos Telia får jeg også litt mer data (fra 12 til 15GB), i tillegg har de noe som heter Music Freedom, som jeg muligens vil finne interessant. Ulemper er knyttet til muligheten til å bytte abonnement, men i så fall må tilsvarende abonnement med 12-15GB datatrafikk falle prismessig med nesten 100 kroner i snitt de neste 12 måneder, noe som jeg ikke ser er tilfelle, uten at jeg skal være skråsikker. Imidlertid mener jeg det er en sjanse verdt å ta.

Ellers er det jo slik i et teknologisamfunn at ting ruller framover. Jeg mener 3 år er et godt stykke tid i mobilalderen. Derfor vil man fra tid til annen kjenne på behov for oppgraderinger, og jeg tror telefonbytter før eller siden vil tvinge seg fram. Alternativ tre, som ikke er omtalt spesielt, nemlig å beholde samme telefon for en hver pris i lange tider vil i det lange løp komplisere bruken slik jeg ser det. Med dette vil jeg egentlig si at alternativet med å ikke bytte telefon i det hele tatt ikke er spesielt aktuelt.