Sommeren er primært en tid for ferie og sol, men også for skatteoppgjør. Skjebnens time er kommet, og for mange er det knyttet spenning til om det blir penger tilbake, eller det motsatte – populært kalt «baksmell».

Lenge var jeg en av de som stod spent i rekken og lurte og håpte; men la det være sagt – det er ingen grunn til å lure eller håpe; skatten er relativt enkel å regne ut selv, men det krever litt innsikt, og selvsagt noe oversikt. Du må blant annet ha kontroll på hvor mye du tjente i året som gikk, og hvor mye skatt du har betalt i samme periode.

Innlegget skal imidlertid ikke handle om utregning av skatten, men rett og slett skatteoppgjøret. Du har sikkert hørt mange si; «jeg velger en høy skatteprosent, slik at jeg er garantert å få igjen penger – det er en fin måte å spare på».

Og slik kan man jo selvsagt se det. Ettersom «sparingen» skjer gjennom skattetrekk er det nok en effektiv måte å hindre pengene forsvinne til noe annet før det går inn på «sparekontoen», i dette tilfellet skatteetatens konto.

 

Imidlertid er det flere ting som gjør at betingelsene er dårlige.

  • For det første; renten er elendig. 0,38% gir staten i årsrente på til en hver tid for mye betalt skatt fra første skattemåned i året og fram til man får utbetalt tilgodebeløpet i juni året etter.
  • Lite fleksibelt. Ønsker du å spare mer eller mindre må du endre skattesatsen på skattekortet. Det lar seg gjøre, men er tungvint.
  • Pengene er låst. Skulle du få bruk for de ekstra pengene du har betalt i skatt i løpet av perioden får du ikke tatt dem ut.

Et tenkt eksempel:

Du legger opp til å betale 4000 kroner for mye i skatt hver måned i løpet av et år. I snitt låner du bort 24000 kroner det året, samt at staten beholder dine 48000 i omtrent 6 måneder året etter. Som takk blir du belønnet med omtrent 240 kroner i rente.

Et tenkt eksempel #2

Som sparesmart og med god økonomisk kontroll og disiplin er saken imidlertid en helt annen. La oss tenke motsatt og se på fordelene.

Du legger opp til å skatte 4000 kroner mindre enn nødvendig i løpet av samme året, men du setter pengene på høyrente (2% per år – jf. Finansportalen 7.8.17 – Instabank) i samme periode. Den gode renten gjør at du sitter igjen med omtrent 1240 kroner!

For med ett er betingelsene adskillig bedre:

  • For det første; renten er trygg og vesentlig bedre enn staten. De nevnte 2% er nesten 6 ganger bedre rente.
  • Ønsker du å spare mer eller mindre setter du jo rett og slett inn mindre eller mer av den sparte skatten hver måned.
  • Pengene er tilgjengelig. Fritt antall uttak og penger på bok dagen etter uttak.

Selv om vi alle må betale skatt, og skatteetaten stort sett ønsker at vi betaler et ganske korrekt beløp hver måned, så er det ingen som hindrer deg i å anta både høyere eller lavere lønn i året som kommer. Slik kan man bevisst bestemme  – og dermed «låne» penger av staten til en svært lav rente.

Selv praktiserer jeg dette og skal nå i august og september betale «baksmell» i denne størrelsesordenen. Men for meg er det ikke baksmell, det er et lån, et lån jeg har forvaltet videre og fått god rente på – og som jeg sier «takk for lånet» til staten for.