Som eier av et nokså stort hus, er det innlysende at det går med en del kroner til vedlikehold. De siste årene har jeg hatt et maleprosjekt gående, og denne sommeren har jeg kommet i mål med den siste veggen. Ettersom bakken rundt huset ikke er helt flat og noen at det noen steder er langt fra bakken og opp til taket, er stige et dårlig alternativ. Derfor har jeg de siste årene brukt stillas, noe jeg har betalt andre for å gjøre.

Og stillas til mitt behov har så absolutt vært riktig, og selv om det har kostet en del penger, har jeg følt merverdien av det hele. For prisen har jeg fått tilkjøring, opp- og nedrigging og selvsagt henting. Men timespris for to mann og leie per dag gjør at taksameteret går fort.

Så, selv om siste vegg kanskje var den ene veggen som kunne muligens vært malt med stige, valgte jeg likevel å ta kontakt med stillasutleieren i vår for å booke en ny runde. Men da måtte de dessverre meddele at de hadde lite folk, og ingen mulighet til å gjøre jobben i sommer.

Dette var i mai, og nye tanker måtte tenkes.

«Let, så skal dere finne» er faktisk et sitat fra bibelen, men ofte brukt av motivasjonsforelesere; og jeg føler faktisk det er noe i det. For med en gang du flytter fokuset over på noe nytt, ser du verden annerledes. Det gjelder også fokuset på noe så pussig som stillas.

Så i denne tankeperioden fra mai grublet jeg på dette med stillas. Andre leverandører, bruke stige, finne egne løsninger – mange tanker gjennom hodet. Men oppi alt dette, så ser jeg tilfeldigvis en tidligere jobbkollega som hadde et stillas utenfor huset sitt. Og i samme bibelstykke som nettopp nevnt står det også; «Spør (be), så skal dere få(motta). Så jeg spurte rett og slett fint; er det mulig å låne stillaset i sommer en gang?

Og selvsagt var det det. Jeg ble med og rigget det ned utenfor huset hans og samtidig gav han meg litt opplæring på hvordan dette var satt sammen.

Vel hjemme gikk monteringen over all forventning. Det var både enkelt og logisk og alt var laget av lett metall, så det var faktisk uproblematisk å montere det.

Så lang historie kort:

Jeg betalte min gamle kollega noen kroner for bryderiet, men bare en brøkdel av det jeg ville gjort til utleiefirmaet. Malejobben fikk jeg gjort like godt, så resultatet kan ingen spore til prisen for stillaset.

Imidlertid er lærdommen at: Antagelig klarer man mer selv enn man tror. Når man blir tvunget til å tenke nye tanker, kan bedre løsninger dukke opp. Og kombinerer man leting med pen spørring, er det utrolig hva resultatet kan bli.

I dette tilfellet betydde det mange tusen kroner spart og selv lærte jeg en del om stillas og oppsett. Neste gang vil jeg dermed gjøre mye mer av jobben selv.