Ja, du leste riktig. Julen er her. Det vil si; det går mye fortere enn du kommer til å forestille deg.

Selv er jeg klok av skade, det finnes flere julaftener der jeg har hatt to timer mellom 10 og 12 til å handle inn de siste gavene. Men det er ingen hemmelighet at dette var i årene før jeg visste det var å være pengesmart.

Så poenget med dette innlegget er blant annet at det så absolutt er på tide å starte. Halv skatt i desember er kanskje en grunn for noen til å vente, men hastige kjøp på tampen kan bli mye dyrere enn hva halv skatt utgjør i desember. Dessuten, med bedre tid, får du gikk mer fornuftige og gjennomtenkte gaver. Selv synes jeg det er kjekt å gi bort noe som mottakeren både er interessert i og har nytte av. Men da kreves litt forarbeid og tankevirksomhet.

SÅ altså; start nå.

Men det er mer å si. Jula lister seg innpå hvert år, og stort sett er det de samme folka som skal ha gaver. Derfor er ikke nødvendigvis siste kvartal den eneste perioden du bør bruke. De siste årene har jeg gjort julegaveinnkjøp til en årlig greie. I løpet av året dukker det for det første opp mange gode tilbud på fine ting; mammututslag på bøker er blant annet i mars. For sent å jule-utnytte det i slutten av året, for å si det slik.

SÅ altså; kjøp julegaver året rundt.

Så noen andre tips.

Folk flest har jeg alt de trenger og vel så det. Så tenk gaver som setter seg i sinnet og ikke bare i et skap eller ei hylle. Jeg tenker kinobilletter, gavekort på restaurantbesøk, eller kanskje et abonnement på et blad eller avis? Sannsynligheten for at mottakeren tar det i bruk er stor, og du belaster ikke miljøet nevneverdig.

Et utspekulert tips. Personlig har jeg alt jeg trenger, så julegaver blir et slags pliktløp både med å gi og få, så det jeg forsøker er da å antyde ting jeg ønsker meg, og kanskje passer det fint å ønske seg gavekort på parfyme hvis man ser at beholdningen er på vei ned. Slik kan man få i gave, det man før eller siden måtte ha kjøpt inn for egne penger. Bøker med byttelapp er fine greier; da kan det byttes i andre fine ting fra bokhandelen – selv har jeg bedt om tilgodelapp… som jeg senere har brukt til gaver til neste jul! (småfrekt!)

Viktig: Operer med gaveliste som du legger inn på telefonen. Det er tabbe å kjøpe en gave til  en du allerede har kjøpt gave til, så hold oversikt. Dessuten, noen av de du skal gi gave til ønsker du kanskje å spørre når det nærmer seg jul, da er det selvsagt dumt å ha kjøpt inn noe allerede som kanskje ikke matcher ønsket. Så selv om du kan kjøpe julegaver året rundt, så kan det være best å handle først og fremst til de du er ganske trygg på i forhold til hva de ønsker seg.

Men altså, i skrivende stund kan du ikke utnytte alle tips her, men som sagt, begynn gjerne nå. Litt over to måneder på denne tiden av året går veldig fort, og med flere gaver å kjøpe, kan det være greit å ha godt med tid på jobben. Lykke til!